Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Skoleudviklingssamtale 2025

Udviklingspunkter fra skoleudviklingssamtale 2025 - Dagnæsskolen
 

Baggrund
Skoleudviklingssamtaler skal bidrage til at skabe en tillidsfuld og faglig dialog mellem kommunalbestyrelse, skolechefen, administrationen og skolen, samt understøtte en sammenhæng mellem de indsatser, der iværksættes på skolen og i skolevæsnet som helhed. Skoleudviklingssamtalen skal dels samle op på tidligere skoleudviklingssamtaler og igangsatte indsatser og dels pege fremad og være fokuseret omkring konkrete løsninger og indsatser til gavn for elevernes læring, trivsel og udvikling.
 

Overordnet dagsorden
1.
Opsamling på aftaler og mål Herunder tidligere kvalitetsaftaler og eventuelle handlingsplaner og udviklingsplaner.
2.
Præsentation af temaer
Skolen præsenterer kort de temaer, som de ønsker samtalen skal tage udgangspunkt i. Skolechefen supplerer med egne temaer og evt. temaer fra Skole-, Unge og Uddannelsesudvalget.
3.
Drøftelse af temaer Alle temaer gennemgås grundigt med afsæt i data, og der drøftes potentielle handlemuligheder.
4.
Udvælgelse af temaer og indsatser Der konkretiseres hvilke temaer, konkrete indsatser og mål skolen skal arbejde videre med.
5.
Opsummering og afrunding Konkrete mål og aftaler samt udkastet til indholdet i referatet gennemgås.
 

Temaer til skoleudviklingssamtalen
Det er skolelederen, der har initiativretten i forhold til at udvælge temaer, som samtalen skal tage udgangspunkt i. Udvælgelsen skal ske på baggrund af en analyse baseret på et bredt videns- og datagrundlag, som udover relevante kvalitative og kvantitative data skal indebære skolelederens samlede erfaringer fra og viden om skolen og dennes kontekst. Skolelederen skal endvidere inddrage skolebestyrelse, medarbejdere og elevråd i drøftelsen af temaerne.
Samtalen suppleres endvidere med temaer fra kommunalbestyrelsens samt skolechefens blik på skolen og dennes udfordringer og potentialer. Skolens udvikling sættes således i relation til det samlede skolevæsen og den overordnede strategiske retning.


Skole-, unge- og uddannelsesudvalget har d. 20. januar 2025 godkendt følgende temaer til lokale drøftelse til skoleudviklingssamtalerne 2025. Temaerne skal forstås i sammenhæng med og som supplement til de eksisterende mål og strategier på skoleområdet.
1.
Den gennemsnitlige trivsel i Horsens Kommune har ligget på 3,7 de seneste fire år, hvilket er på niveau med landsgennemsnittet. I henhold til det nationale mål om at trivslen skal øges, skal der således arbejdes målrette med elevernes trivsel med særligt fokus på en balance mellem social og faglig trivsel.
2.
Inklusionsgraden er over de sidste 5 år faldet for både Horsens Kommune og Landsplan. Der skal derfor arbejdes målrettet med at skabe en skole med deltagelsesmuligheder for alle børn, hvilket er i overensstemmelse med forligspartiernes målsætning i budgetaftalen for 2024 samt det politisk godkendte kommissorium for projektet ’Deltagelsesmuligheder for alle’.
3.
Fraværet ligger over niveauet før corona pandemien for både Horsens Kommune og på landsplan. Der skal derfor fortsat arbejdes målrettet med at nedbringe det bekymrende fravær samt sikre et godt og koordineret samarbejde mellem både familie og fagprofessionelle. Målet er at nedbringe det bekymrende fraværet fra skole mest muligt.
4.
Der har de seneste år været et fald i andelen af elever der søger og påbegynder en ungdomsuddannelse i Horsens Kommune. Der skal derfor sætte fokus på at understøtte og inspirere de unge ifm. deres uddannelsesvalg.
 

Dato: 3. april 2025
Deltagere:
Rikke Skjoldan Kjær, skoleleder
Jeanette Nipper, viceskoleleder
Marianne Nymand, indskolingsleder
Susanne Engberg, SFO-leder
Ole Reinholdt Jensen, Skolebestyrelsesformand
Henrik Kallestrup, skolechef
Malene Skyldahl Sørensen, stabskonsulent (ref.)
 

Opsamling på indsatsområder fra sidste år
Sidste år havde vi tre indsatsområder:

- Kvalitet i SFO: leg i centrum og medbestemmelse gennem børnemøder
- Faglig og social trivsel: PBL (projektbaseret læring), læringssamtaler, aktiviteter i frikvarteret.
- Etablering af mellemform på Dagnæsskolen: er etableret: ønske om at kunne støtte flere elever blandt skolens børn.
 

Der arbejdes videre med indsatsområderne, men for nogle af indsatserne er indholdet under nye overskrifter.
Indsats 1: Matematik: Styrket indsats for de mest udfordrede elever Beskrivelse af indsats Vi ønsker, at de fagligt mest udfordrede elever løftes i matematik ved hjælp af:
➢ At der arbejdes målrettet med regnestrategier i intensive forløb.
➢ At der arbejdes med mere tilpasset undervisning.
➢ At der blandt lærerne skabes et fælles sprog og fælles tilgange.
➢ At der kommer et ledelsesmæssigt fokus på at benytte data til matematikkonferencer fra 2025 - 2026. Mål med indsats
➢ At karaktererne i matematik gennemsnitligt som minimum matcher den socioøkonomiske reference til afgangsprøverne i 2026 og fremadrettet.
➢ At vi ser en samlet fremgang i resultaterne i MAT-test fra 2026.
➢ At blandt andet data danner grundlag for samarbejdet mellem matematiklærerne på de forskellige årgange.
➢ At der arbejdes med fleksibel holddeling på årgangene fra skoleåret 2025 - 2026.
 

Bestyrelsens bemærkninger
Støtter meget op om tilgangen og det øgede fokus på matematik. Bemærker at fortsat fokus på at opnå minimum 02, vil betyde at fremtidsmulighederne holdes så åbne som muligt for de unge, da det ofte er adgangskrav i dag.
 

Indsats 2: Deltagelsesmuligheder for alle i fleksible fællesskaber Beskrivelse af indsats I august 2024 startede mellemformen, Oasen, på Dagnæsskolen, som vi ønsker at videreudvikle. I Oasen arbejdes der med, at eleven tilegner sig de redskaber, der skal til, for at eleven i størst muligt omfang kan være i sin stamklasse hele dagen. Vi ønsker at skabe de mest optimale rammer for særligt sårbare elever, så de opnår trivsel, livsduelighed, er i læring inden for deres nærmeste udviklingszone og i så høj grad som muligt stadig fastholder relationer og sociale sammenhænge til stamklassen, skolen og det nære miljø. Målgruppen er særligt sårbare elever, der udfordres i klassefællesskabet. 

Mål med indsats
• At alle elever på Dagnæsskolen kan mestre deres skolegang.
• At elever med specialpædagogiske behov kan mestre deres skoledag i en kombination mellem almenklasse og Oasen.
• At vi kan give eleverne et tilpasset skoletilbud og dermed fastholde dem i almen skolen.
• At en del af de elever, der er i Oasen, vil opnå kompetencer, der gør dem i stand til at kunne deltage i den fælles klasseundervisning/-fællesskab.
 

Bestyrelsens bemærkninger
Bestyrelsesformanden bemærker, at det er et godt tiltag, og der er tilfredshed med, at Oasen også hjælper med at forebygge skolevægring og skaber en vej tilbage fra skolevægring.
 

Indsats 3: Kvalitet i SFO- Medbestemmelse og deltagelsesmuligheder for alle i SFO Beskrivelse af indsats I SFO-regi på Dagnæsskolen vil vi arbejde med at skabe deltagelsesmuligheder også for de børn, der ofte falder udenfor eller er på kanten af fællesskabet, og som har svært ved at aflæse sociale spilleregler. Vi vil arbejde målrettet med denne gruppe børn på en ny og positiv måde og for at skabe forudsigelighed og genkendelighed for dem, så hverdagen for alle børn og voksne i SFO’en er så positiv som mulig og giver udsatte børn en mulighed for at kunne skabe sig en ny historie/et nyt narrativ omkring sig. Herudover vil vi arbejde videre med medbestemmelse gennem børnemøder. Mål med indsats I forhold til deltagelsesmuligheder:


• At skabe forudsigelighed og genkendelighed for de børn der har særligt behov for dette
• At give det enkelte barn mulighed for at opleve livsduelighed og det at kunne mestre relationer i fællesskaber.
• At give andre børn et andet billede af de pågældende børn, som gerne skulle opleve sig selv som mere venneværdige.
• Færre konflikter mellem børnene I forhold til medbestemmelse:
• At børnene oplever at de bliver hørt og er med til at bestemme aktiviteterne
• At børnenes motivation for at deltage stiger
• At vi fastholder flere børn i SFO


Bestyrelsens bemærkninger
Bakker meget op om fokus på SFO.
Indsats 4: Fællesskab på Dagnæsskolen Beskrivelse af indsats I det kommende skoleår vil vi arbejde med små og store fællesskaber for alle børn og voksne på Dagnæsskolen. Vi vil arbejde målrettet på at øve os i fællesskaber i alle relevante sammenhænge. Mål med indsats Vi ønsker at se en fremgang i antallet af elever, der i den nationale trivselsundersøgelse i 2026:
0. - 3. klasse: Er meget glade for deres skole Er meget glade for deres klasse Ikke føler sig alene Ikke bliver drillet Tror at de fleste andre børn i klassen kan lide dem 4. - 9. klasse Tit er glade for deres skole Tit er glade for deres klasse Sjældent eller aldrig er ensomme Sjældent eller aldrig er bange for at blive til grin Altid eller for det meste føler sig trygge i skolen Aldrig eller sjældent er blevet mobbet i dette skoleår Vi ønsker, at vi oplever, at børnene mødes og trives i små og større fællesskaber i undervisningssituationer, i pauser, på fagdage, i temauger og i disse sammenhænge øver sig i at være i fællesskaber og bidrage til fællesskaber. Vi ønsker at opleve, at forældrene bliver opmærksomme på deres bidrag til skolens og klassernes fællesskab.
Bestyrelsens bemærkninger
Udtrykker tilfredshed med indsatsområdet og bemærker, at fællesskabet er vigtigt i at skabe skoleglæden.

Dokumenter